Sportuitrusting

Categorie: 
Overig

Inhoud
Voetbalschoenen
Kleding
Bescherming

Voetbalschoenen
Tijdens het voetballen hebben knieën, enkels en voeten het zwaar te verduren. Goed schoeisel is daarom erg belangrijk. Er bestaan veel soorten voetbalschoenen en ze worden gekocht om de meest uiteenlopende redenen. Voor de voetballer is het van belang dat de schoenen passen bij de ondergrond en vooral bij de voeten. Een voetbalschoen moet zorgen voor schokdemping, stabiliteit, grip, compensatie van een afwijkend afwikkelpatroon, bescherming tegen bijvoorbeeld een trap van een tegenstander, feeling met de ondergrond en de bal, alsmede voor optimaal draagcomfort. De verschillende typen voetbalschoenen zijn:

  • Voetbalschoenen met vaste noppen, dit is de meest algemene schoen geschikt voor de meeste type velden;
  • Voetbalschoenen met schroefnoppen, geschikt voor zeer natte velden;
  • Voetbalschoenen met kleine nopjes, geschikt voor harde en bevroren velden.

Spelers onder de twaalf jaar moeten altijd spelen op voetbalschoenen met vaste noppen.

Kleding
Wat betreft sportkleding is vooral de functionaliteit van belang; het moet een zekere mate van bewegingsvrijheid geven. En uiteraard moet de kleding worden aangepast aan de weersomstandigheden. Bij koud weer moet men zich warmer kleden dan wanneer het bloedheet is. Bij koud weer geldt bovendien dat meerdere lagen over elkaar meer warmte bieden dan één hele dikke trui. Bij de aanschaf van sportkleding zijn de volgende zaken van belang: een goede vocht- en temperatuurregeling, gemakkelijk onderhoud en duurzame kwaliteit, het comfort, veel bewegingsvrijheid en de vereisten van de sport.

Bescherming
Bij voetbal zijn scheenbeschermers verplicht. Doordat niet iedereen er gebruik van maakt, ontstaan veel onnodige blessures. Scheenbeschermers spelen met name een rol bij het voorkomen van acute blessures. Ze zijn bedoeld om krachten tegen te gaan die van buitenaf op het lichaam inwerken en de gezondheid bedreigen.

Naast scheenbeschermers kan er gebruik worden gemaakt van gewrichtsondersteunende bandages, zoals tapes en braces. Met deze hulpmiddelen kan een herhaling van een oude blessure voorkomen worden. Daarnaast kan een sliding broek gebruikt worden om open plekken op de dijbenen te voorkomen.